Tuesday, July 23, 2013

Bekas Pelajar Asasi Kental

As the story stated that I am going to do Foundation in Tesl at UITM Lendu. This feeling was like so happy and pretty excited.

Berbekalkan kepala yang tak tahu menahu apa itu 'Asasi' ni. Aku pergi Melaka. Register and I was one of the Tesl students. Malas nak cerita storyline kat sana. Let me keep it in my mind for hundred thousand of years.

But I just wanna tell you briefly apa itu Asasi? Asasi ni fast track programme. Kita belajar dalam masa setahun. Then after habis asasi. We need to apply for degree programme through UPU. Dapat tak dapat tu nasib korang lah. Wallahualam. Kalau dapat. Alhamdulillah. Boleh further degree terus. So korang belajar asasi setahun. Degree korang 4 tahun. Tak kisah degree ape ape pun, tapi kalau degree tu course yang sama dengan asasi lagi bagus.

That's for the lucky people who are selected for Degree. For the less lucky macam aku? Tak dapat UPU? 

Jangan segan bertanya. Contact member member yg senasib dengan kita. Kalau susah sgt, directly contact Uitm/UPU. 

For me, I got some friends who are now studying in Upper 6 tapi tak tahan belajar sbb susah sangat. So they decided to apply for Diploma programme under Uitm. Bukan under UPU ye. This one is under Uitm itself. 

Instead of buat rayuan untuk pergi degree. Aku apply jugak Diploma. Kalau tak dapat rayuan tu. Aku buat la Diploma. (kurelakan jiwa)

Kalau nak ikutkan, rugi setahun dulu belajar asasi kan? 

Tapi tak apa. Kat dunia ni takde yang rugi. At least I got to know a lot of friends. Ilmu pun dapat. 

Well, do remember that Lord gives you a powerful body, brain and soul for you to think and to discover what is the best for you. 

Whenever you lost something.

Keep reminding yourself that alphabets are A to Z so we have plan A to plan Z. Sometimes Lord takes the A's from you because He wanna give you the B's. Why?

Because the B's is better than A's. (perumpamaan mudah)

Motivate yourself, if you want to succeed in life. You must learn to face the failure.

 

14 comments:

Ryan Winchester said...

Gmbar kite 1 pon xde... Huhuhuuu... :'(

nurul nabila Amirah said...

Nnt kalau i update pasal Masscom i letak gmbr u k ? to kena curi dulu la kat fb . hahahah

Iman Najjwa said...

hehehe... meknabbb kalo name belajar ni mek nab.. x de yang rugi.. sebb proses belajar tu seumur hidup jadii.. jangan menyesal meknabb... meknab power!

nurul nabila Amirah said...

Meknab pon motivated dah lepas iman ckp psl IPG haritu. kan meknab ckp "rugi setahun asasi'' then man nasihat meknab :) so this is part of your stories . heeh

AZMEER AHMAD said...

meknab...dapat ipg ke?amboi profil picture blog kau ala retis gitu.haha

nurul nabila Amirah said...

tak dapat la weh, aku menganggur je ni. eh retis tak retis kau haaa.. ahahahahahah ngok je.

Diyanehh said...

Ya Allah boleh eh tak dapat sambung degree? Takutnyaaa T.T

nurul nabila Amirah said...

hye diyanehh heheh :) dont worry. what course r u in? tesl? dont worry kalau tak dpt further degree tesl, apply degree lain, now im in upsi, degree early childhood education :) best jugak :)

faris said...

salam, boleh tanya knp ye tak dpt sambung degree tesl? sbb result asasi ke sbb takde rezeki?

nurul nabila Amirah said...

mungkin sbb result n muet, result 2.93 plus muet band 3, tapi ada kawan dpt lagi rendah and muet pun band 3, tapi dapat je tesl. Mungkin cable kot. Wallahualam :)

Anonymous said...

Saya pown lepasan asasi tesl jugak cgpa mmg hampir 3 seres 2.97 n muet band 4 still x dapat sambung mane2..mmg kecewa sbb saya dh p iv n wat medsi smua....ad ke peluang utk saya sambung mane2 lagi???

Anonymous said...

Kalau nk.minx ipg utk lepasan asasi ney camane yek??

nurul nabila Amirah said...

Maybe sbb pointer xcukup tough. It's okay. Saya dulu xdpt further study jugak and apply Upsi second intake degree (Early Childhood Education). Now dah semester 4 in Upsi. Pernah pergi iv IPG tapi xlepas. Boleh apply IPG. Apply sekali dgn student lepasan spm. Maksudnya, kita guna kategori lepasan spm. Saya buat mcm tu la dulu.

Ed Hamdan said...

Salam. Saya nak bertanya mengenai sesuatu. Saya pelajar lepasan diploma TESL dengan GPA 4.000 dan CGPA 3.860. Namun hal yang demikian,MUET saya cuma mampu meraih band 3 saja. Masih adakah peluang untuk saya sambung degree in TESL? Harap sis dapat bagi pendapat sis. Terima kasih