Sunday, April 26, 2015

Hypothyroidism - How to lose weight

Have you ever heard of this term? Or else in Malay is known as sindrom hipotiroid. Nak senang faham lagi (hormon tiroid yang rendah below normal level) which I'm now suffering from. 

Ceritanya, 

I've been suffering from Grave disease (Thyroid disease) since Form 3 tapi on that time was hyperthyroid not hypothyroid. Hormon thyroid time tu sgt tinggi. Dah malas nak cakap pasal hyperthyroid sebab orang yang suffering from hyperthyroid senang nak hilang berat badan. Kau makan batu sekalipun berat badan kau susah nak naik and senang nak turun.

Tapi kalau dah tiba-tiba jadi hypothyroid mcm mana? Tak mustahil okay sebab penyakit thyroid ni agak susah nak control dia punya hormon secretion. Orang yg dpt hypothyroid mcm aku ni perlu alert and be self-conscious. Why?

Sebab orang yang hypothyroid ni

1. Susah nak lose weight even diet and bersenam sekalipun 
2. Selalu penat even kau bukan buat kerja berat sgt pun
3. Selalu berpeluh and pucat
4. Tak tahan sejuk even badan kau mcm beruang kutub 
5. Selalu depressed and rambut gugur 
6. Selalu ada masalah dlm perut and suara serak 

I really wanted to talk about hypothyroid and how can we go for a specific diet utk lose weight. 

First, kurangkan makan nasi. Kalau nak makan nasi makan segenggam sahaja per meals. It's better for you to take brown rice/wholegrain bread. Mihun pun boleh.

Second, kurangkan air manis. Kalau nak sgt pun sehari tu sekali cukupla and please be minum banyak plain water utk lose weight. 

Third, kurangkan minyak time masak. Setakat nak goreng telur tu cukupla minyak sebesar duit 20 sen. 

Fourth, exercise dgn members yang badan sama mcm kau. Bukan nak kurus sgt pun tapi bila kau exercise lepastu kau akan rasa happy. This is fact. Untuk org yang selalu depressed mcm kita ni elokla exercise.

Lastly, please makan ubat yang doctor bagi. Memang ubat tu akan buat kau naik berat badan tapi ubat tu jugak dpt control kau punya penyakit. Kalau tak makan nanti tiba2 bertukar jadi hyperthyroidism. Lagi tambah masalah. 

Want to know more? Check this out

https://www.youtube.com/watch?v=SVSBo065hmw



2 comments:

Muhammad Khudri said...

hyper lagi bahaya ker??

nurul nabila Amirah said...

sama je bahaya dia tu cuma hyper effect part mata